Hoe maak je een prachtige plissérok?

Hoe maak je een prachtige plissérok?

Het blijft in de mode, plissérokken. Ze komen in alle formaten en kleuren, zo ook onze stofjes! In onze andere inspiratiepost lees je hoe je een fijne plisséstof verwerkt als een "snel-klaar-rokje". Voor een rok met brede plooien is iets meer inspanning vereist. Maar wij testten het reeds uitgebreid uit en maakten er voor jullie een stap-voor-stap handleiding van!

Voor de beschrijving zijn we uitgegaan van een stuk geplisseerde stof van een bepaalde breedte, met een lengte van ongeveer 74cm (zoals op de foto). Je kan ook een langere of kortere rok maken, de werkwijze blijft dezelfde! 

 

Benodigdheden:

  • Je stof
  • Bijpassend naaigaren
  • Niet deelbare rits van ca. 20cm
  • Bijpassend ribslint
  • Drukknoopje

Plooi het lint dubbel. Meet de afstand af die je wenst, afhankelijk van waar je wil dat je rok gaat hangen, in de taille of eerder op de heupen. Als je de rok wat meer op je heupen laat hangen, vallen de plooien platter. Neem zeker niet te ruim, want uit ervaring weten we dat de rokken altijd ruimer uitvallen doordat enkel het taillelint spant!

Tel 2cm extra voor de overlap aan de rits waar het knoopje gaat komen. Stik de korte zijden van het taillelint vast. Laat genoeg naadwaarde aan de binnenkant om later bij de rits eventueel een beetje aan te passen. Plooi het lint met de goede kant naar buiten en stik de bovenkant vast, heel dicht tegen de rand voor het mooiste effect.

Plak de plooien vast met aftrekbare tape, zoals washi-tape. Zorg dat alle plooien mooi dicht zijn. Stik vast op ca. 0.8cm van de rand. Je kan daarna de tape weghalen. Zorg dat je mooi recht stik, dit stiksel is later je leidraad voor de tailleband.

 Je hebt maar 1 zijnaad, deze waarin de rits komt. Begin voor de rits aan de kant van de plissé waar de rits ‘onder’ de plooi moet gestikt worden. Vouw de plooidiepte open en knip af daar waar de volgende plooi zou beginnen (je moet hier een klein stukje van wat je reeds vast stikte, losmaken).

Werk deze zijkant af met een zigzagsteek of overlock. Strijk dit stukje open op de vouw. Let goed op dat je de naastliggende plooi niet mee plat strijkt!

Leg de bovenkant van het ritslint gelijk met de bovenkant van de stof. Leg de tandjes van de rits gelijk met het midden van de plooi, de zijkant komt ongeveer gelijk met de overlockte rand. Let op dat de tandjes van de rits niet over de vouw (of plooi) komen, want dan zal je rits in de rok een beetje zichtbaar worden, leg ze eventueel iets verder naar de overlockte rand. Stik de rits vast met een ritsvoet op de enkele laag stof (vouw de plooi hiervoor terug even open).

Vouw nadien de plooi terug naar binnen en stik bovenaan vast.

Nu moet je de andere kant van de rits vaststikken. Om zeker te zijn dat je in de juiste plooi knipt voor het versmallen van het stuk stof naar jouw maat, knip je nu pas best het stuk dat teveel is, af. Hiervoor speld je eerst het lint dat je eerder dichtstikte, op de bovenkant van de stof, door de stof ertussen te schuiven. Let op dat maar 1cm van de stof er tussen ligt, dus net voorbij je stiksel op 0,8cm. Begin ook met die kant van het lint waar je de rits reeds vaststikte.

Het einde van het lint moet eindigen tussen twee plooien. Pas indien nodig de lengte van het lint wat aan, hiervoor heb je in het begin de extra naadwaarde gelaten. De naad die je als eerste stikte om de plooien vast te zetten, moet je hier een stukje los maken.

Knip nu de stof af ter hoogte van de naastliggende, volgende plooi (zie rode pijl). Werk af met een zigzagsteek of overlock. Strijk de laatste vouw (zie gele pijl) plat. 

Leg het ritslint op de plooi, daar waar de andere plooi zal overlappen als je de rits zou dichtritsen. Sluit hiervoor de rits al eens en schuif dit mooi tussen de plooien, dan wordt het duidelijk waar je rits moet komen. Speld vast. Drieg ook vast zodat je de rits kan dichtritsen om te dubbelchecken of de rits mooi verstopt zit tussen de plooien. Stik het ritslint vast met een ritsvoet. Plooi nadien de naadwaarde (aan de kant van de tandjes van de rits) naar binnen zodat je de stof mooi tussen de tailleband kan schuiven. 

    

Stik nu de rest van de naad dicht. Speld beide zijnaden op elkaar en stik vast op ongeveer 1,5cm van de rand (of in de vouwlijn die je plat strijkte, maar nog wel wat zichtbaar is). Begin best onderaan vast te stikken zodat de onderkant van je rok mooi gelijk ligt. 

  

Nu kan je het taillelint er mooi over schuiven. Speld vast en stik net naast de rand. Om zeker te zijn dat dit goed blijft liggen, drieg je dit best vast.

Zet een drukknoop op het gedeelte van het ribslint dat het andere gedeelte overlapt, zodat je rok bovenaan mooi sluit.

De onderkant werk je mooist af met een rolzoompje (met overlockmachine). Strijk daarna de plooien terug plat. Je kan het ook zo laten natuurlijk, of de 'franjes' bijknippen tot aan de rand van de stof (niet in de stof knippen, want dan gaat die rafelen). 

Je kan onze rokken nu ook in een naaipakket kopen, met alle benodigdheden. Klik op volgende link

Happy sewing!

Inspiratie nodig? Klik op onderstaande foto's en ga meteen naar dit product! Voor 44,5 euro heb je een stuk stof voor een mooie rok!

        

Terug naar blog